MoreKnig.org

Печера філософів

Добавлено: 13 февраль 2023, 09:10. Просмотров: 238
Назва п’єси Збіґнева Герберта відсилає до Платонового «Міфу про печеру», де нефілософів дорівняно до в’язнів у печері, які спроможні дивитися лише в одному напрямку й всякчас обманюватися. Від істинного світу ідей до них доходять нечіткі тіні. І тільки філософ може вибратися з печери, постійно ставлячи собі питання й шукаючи відповідей. Із філософської «Печери» Герберта таланить втекти лише Сократові — й лише у смерть.

Через це навдивовижу красиве інтертекстуальне плетиво, майстерно стилізоване під античну драму і пересноване алюзіями на класичні й християнські тексти Ніцше, Еліота, Сартра, невпинно прозирає наше тривожне «тут і зараз»: несприйняття інакшості, несправедливі вироки, передчуття війни, «ті самі промови, пам’ятники, в’язниці — одне безкінечне свинство».

Підтримка підготовки цієї публікації не означає, що Європейська комісія підтверджує її зміст, який відображає лише думки авторів і комісія не може нести відповідальність за будь-яке можливе використання цієї інформації. Усі права застережені. Жодну частину цього видання не можна переви­да­ва­ти, перекладати, зберігати в пошукових системах або передавати у будь-якій формі та будь-яким засобом (електронним, механічним, фотокопіюванням або іншим) без попередньої письмової згоди на це ТОВ «Видавництво Анетти Антоненко».

ISBN 978-617-7654-66-6

ISBN 978-617-7654-34-5

(Серія «Особливі прикмети»)

JASKINIA FILOZOFÓW

Copyright © 1956, Zbigniew Herbert

All rights reserved

© Лариса Андрієвська, український переклад, 2021

© «Видавництво Анетти Антоненко», 2021
Скачать или читать онлайн
  • Скачать книгу
Скачать: pechera-flosofv.fb2
Размер файла: 166,59 Kb
Чем читать этот формат книги
Скачать: pechera-flosofv.rtf
Размер файла: 181,35 Kb
Чем читать этот формат книги
Скачать: pechera-flosofv.txt
Размер файла: 51,12 Kb
Чем читать этот формат книги

Добавить отзыв или комментарий:
Введите код с картинки:*
Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив